Fogtömés

Tapasztalatunk szerint egy átlagember keveset tud a fogtömésekről. Ezzel a cikkel szeretnénk bemutatni a fogtömés fajtáit, kiemelni a szerintünk jelenleg legkorszerűbbet.

Fogszuvasodás kialakulása

A fogak felületén táplálékrészecskék tapadnak meg. Ha rendszeresen nem tisztítjuk, a keletkezett lepedékben baktériumok szaporodnak el, és elkezdik lebontani azt. A lebontás közben keletkező savak kikezdik, majd elbontják a fog zománcát. A folyamat a felszínről a mélyebb rétegekbe terjedve átjut a zománcon, megtámadja a puhább dentin réteget, majd a fogbélre is ráterjedhet. A fogszuvasodás kialakulhat a fogak felszínén, a fogak között, a fogak nyakán, rosszul záródó tömések, inlay-k, és koronák szélei mentén egyaránt.

kezdeti szuvasodás nehezen észlelhető, mert csak a zománc felszínén jön létre, opálos, fehéres elszíneződés formájában. A kezdeti stádiumban csak fogorvos veszi észre. Ahogy a folyamat előrehalad, a páciens édesség fogyasztása közben, vagy hideg levegő belélegzésekor fájdalmat érez, esetleg fekete lyukat is lát a fogán. Ilyenkor rögtön célszerű felkeresni a fogorvost, mert időben történő ellátás esetén, egyszerű töméssel, vagy inlay készítésével kezelhető a fog. Ha hidegre, melegre heves reakció jelentkezik, éjszaka tartósan sajog, egész nap tompán fáj, akkor már többnyire csak gyökérkezeléssel menthető meg a fog.

Beavatkozás előtti teendők

A beavatkozás előtt vizsgálat szükséges a beteg fogról. Az ezt követő konzultáció során felvilágosítást kap a beteg a tervezett beavatkozásról, a felhasznált anyagokról, az érzéstelenítés módjáról, az esetleges szövődményekről és a beavatkozás utáni teendőkről.

Esztétikus fogtömés

Az érzéstelenítés beadása után tíz perccel, fúróval kitisztítjuk az elszuvasodott részeket. A kialakított üreg mélységétől függően a fogakat alábéleljük speciális hőszigetelő cementtel, hogy a „hőhidat” megszüntessük az utólagos érzékenység elkerülése végett. Ezután a felszíneket esztétikus tömés esetén fél percig savval kondicionáljuk, majd egy vékony ragasztóréteg felvitele után a tömést rétegenként felépítjük. Ezeket a rétegeket speciális UV lámpával világítjuk meg, melynek hatására köt meg a tömőanyag. A tömések felszínét anatómikus formára alakítjuk, majd a kész felületet polírozzuk.

Tömés utáni szövődmények

A tömések elkészítése után előfordulhat hideg-meleg érzékenység, de ez, 1-2 héten belül fokozatosan elmúlik. Az érzékenység abból adódik, hogy a fogakat idegen anyag tölti ki. Ha a tömés magas, a fogak előbb érnek össze, mint kellene, túlterhelődnek, és ezáltal ráharapási érzékenység fordul elő. Ezt a fogorvos nagyon könnyen korrigálni tudja. A zsibbadás elmúltával az esetleges magasságbeli eltéréseket érezni szokták a páciensek, ezt idejében jelezni kell.

Nyomtatható verzió

A teljes cikk kinyomtatásához PDF formátumban kattintson ide: fogtömés (160kb)

Nyíregyháza,

Szabadság tér 12. I/18.

+36-30/636-5389

Bejelentkezés

Bejelentkezés

info {@} kiralyfogaszat {.} hu