Cirkónium fogpótlás

Az elmúlt években a fogászati technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül. A „hagyományos” porcelán koronák után egyre inkább teret hódítanak az újabb eljárással készülő cirkónium fogművek. Ezek nagy előnye, hogy a modernebb eljárás miatt sokkal tartósabbak, esztétikusabbak, erősebbek. Élettartamuk akár háromszor annyi is lehet, mint a régebbi porcelánoknak. Tartósságát az határozza meg, hogy a porcelán alatti alapváz milyen anyagból és milyen eljárással készül.

A fogpótlások elkészítésének legfontosabb szempontja a koronák és hidak tökéletes széli záródása. Ha egy fogpótlás rosszul zár, akkor az alatta lévő fog sajnos alászuvasodik. Az elálló szélű, rosszul záró koronák miatt kialakuló fogszuvasodás mellett a fogkövesedés intéz támadást ezek ellen a fogak ellen, ami fogágybetegséghez, tasakok kialakulásához vezet.

A hagyományos módszerrel készült koronák széle belenyomódik az ínybe, ezért az íny kékes-lilásan elszíneződik, és erősen gyulladttá válik. Az ily módon elkészített koronáknál nemcsak az íny szépsége, hanem egészsége is csorbát szenved. A korszerű módon végzett csiszolás folyamán egy kis vállat alakítunk ki körkörösen a fogak anyagában. Mivel a koronák szélei ezeken a vállakon ülnek, ezért nem nyomják az ínyt, tökéletesen rózsaszínek-fehérek.

A legtökéletesebb, mikron pontosságú zárást a koronák szélein a mai legmodernebb CAD/CAM rendszerek használatával lehet elérni. A fogakról vett lenyomat alapján készített mintát egy háromdimenziós lézer letapogató gép segítségével digitalizálják és komputer által vezérelt gépek készítik a fogpótlások cikónium-dioxid vázát, emberi kéz érintése nélkül, hibalehetőséget kizárva.

A cirkónium koronák és hidak előnyei

  • teljesen fémmentes, így nem alakul ki allergia
  • számítógépes csúcstechnológia (CAD/CAM) miatt ultrapontosak
  • a fényt tökéletesen áteresztik, ezért élethűek, kimagasló esztétikai hatásúak, jól harmonizálnak a természetes fogakkal
  • a vállas preparálás miatt évek múltán sincs elszíneződés, az ínyek gyönyörű rózsaszínek
  • lassítja az íny visszahúzódását
  • ideiglenes koronák akár 2 óra alatt  is készíthetőek
  • hosszú élettartam
  • többéves tapasztalat, garancia
  • a cirkonium vázak olyan erősek, hogy cirkonból hidak, körhidak is készíthetőek

Mikor ajánlott a cirkónum korona?

Minden esetben, ha a páciens tökéletes esztétikára vágyik: letört fogak, intenzíven elszíneződött vagy nagymértékben sérült frontfogak, régi, rosszul záró koronák,  ínygyulladás, kellemetlen lehelet megszüntetése, implantációs fogpótlások.

Cercon© technológia

Ahogy a bevezetőben írtuk, a modern technológiával készült fogpótlások tartósságát az határozza meg, hogy a porcelán alatti alapváz milyen anyagból és milyen eljárással készül. Ezek közül a legjobb az öntött, vagy a galvanizált arany. Anyagát tekintve teljesen bioinert, ellene allergiás reakció nem alakulhat ki egyáltalán. Bakteriosztatikus tulajdonsága miatt a koronák alatti szuvasodás is minimálisra csökkenthető. További előnye még, hogy a korona széli záródása sokkal pontosabb, így az élettartam is hosszabb.

A legutóbbi fejlesztések eredményeképpen azonban újabban fémmentes porcelánból is készülhetnek koronák, illetve hidak.

Hogyan készül a cirkon fogpótlás?

Cercon© technológia esetében a pótlások elkészítésénél egy 3 dimenzióban dolgozó lézer-scanner segítségével a gép nagy precizitással – koronánként 64000 képpont letapogatásával – egy tömbből faragja ki a leendő fogpótlás alapját. Ez egy cirkóniumot – egyfajta gyémántport – tartalmazó tömbből készül. Erre az alapvázra később több rétegben égetnek ugyancsak cirkóniumport tartalmazó porcelánt. Előnye a nagy pontosság, a természetes fogakhoz való különleges hasonlóság, a megnövekedett élettartam. Az anyag ez esetben is teljes mértékben bioinert. Kiválóan alkalmazható implantátumok készítése után a felépítmények elkészítéséhez, valamint az elöl található frontfogak pótlásához. A Cercon hidak alapvázának anyaga keményebb, mint bármelyik fém, ezért az ezzel az eljárással készült hidakkal még nagyobb foghiány esetén is stabilabb megoldáshoz jutunk. A fog különleges előkészítési eljárásának – az úgynevezett vállas preparálásnak – az eredményeképpen az íny egyáltalán nincs kitéve a fogpótlás irritáló hatásának, így az ínygyulladás kialakulásának esélye is gyakorlatilag nulla.

Nyomtatható verzió

A teljes cikk kinyomtatásához PDF formátumban kattintson ide: cirkónium korona (194kb)

Cirkónium fogpótlás képekben

A cirkóniumot kiégetjük

Nyíregyháza,

Szabadság tér 12. I/18.

+36-30/636-5389

Bejelentkezés

Bejelentkezés

info {@} kiralyfogaszat {.} hu