Rögzített fogpótlás, koronák

Indikációk

Koronák: Gyökérkezelt fogra megelőzésképpen érdemes koronát tenni, mert amint megszüntetjük a vérkeringését, a fog kiszárad és törékennyé válik. Bármely fog eltávolítása után kb. 4-5 héttel javasolt pótolni azt, ugyanis megbontva a fogsor egységét, az eltávolított fog mögötti fog például előre dőlhet, a szemben levő fog pedig kiemelkedhet a helyéről, és a fogak elvándorlása hosszú távon állkapocs-ízületi problémákat okozhat.

Beavatkozás előtti teendők

Minden fogpótlás készítését előzetes fogorvosi vizsgálat és részletes kezelési terv előz meg. A csiszolás előtt szükség lehet különféle előkezelésekre. Ilyen a gyökértömés, a csapos felépítés, a fog felépítése a korona alá. Fémallergia gyanú esetén, speciális allergia vizsgálatot kell végezni a fogászatban használatos fémek felhasználásával.

Koronák, hidak készítésének menete

A fogakat elérzéstelenítjük, majd csiszolással olyan sima felületet alakítunk ki, amelyre rá tudjuk ragasztani a koronát. A csiszolást fúróval végezzük, ugyanúgy, mint tömés készítésekor, csak itt nem az üreg falát alakítjuk ki, hanem a fogak palástját és rágófelszínét kell elcsiszolni annyira, amennyi a készítendő koronák falvastagsága. Ez után alsó és felső lenyomatot veszünk. Szükség esetén ideiglenes koronákat készítünk a lecsiszolt fogakra, egyrészt, hogy védjük a fogakat az érzékenységtől, másrészt, hogy időközben ne tudjanak elvándorolni. A fogtechnikus több fázisban készíti el a koronát vagy hidat. Minden fázist lepróbálunk a rendelőben, hogy teljesen olyan legyen az elkészített fog, mint az eredeti volt. Először a korona, ill. a híd vázát próbáljuk, utána a több rétegben felrakott matt, fény nélküli kerámiát. Ilyenkor még lehet a színen és a formán is változtatni. Az utolsó réteg felrakása után kész a pótlás, ekkor ideiglenesen rögzítjük és egy későbbi időpontban ragasztjuk fel véglegesen, amikor már teljesen hozzászokott az új foghoz.

A koronák, hidak anyaga

Rendelőnkben kizárólag porcelán koronákat készítünk. Ezek a koronák minden látható felszínen fehérek, a nem látható részeken, az íny közelében, keskeny fém szegéllyel, hogy vékonyabb legyen a korona széli része, és ne irritálja az ínyt. A porcelán alatti fém lehet nikkel-króm, titánium illetve arany ötvözet. Ez utóbbi előnye, hogy a korona természetesebb hatású, hátránya, hogy drágább. Fémallergia esetén a fogtechnikus bármilyen összetételű fém alapot elkészít. A legutóbbi fejlesztések eredményeképpen újabban fémmentes porcelánból is készülhetnek koronák, illetve hidak. Az úgynevezett Cercon© pótlások elkészítésénél egy 3 dimenzióban dolgozó lézer scanner segítségével digitalizálják a lecsiszolt fog mintáját. A fogtechnikus számítógépen tervezi meg a leendő váz struktúráját, majd a gép egy cirkónium tömbből faragja ki a leendő fogpótlás alapját. Erre később kézzel rétegezik rá a porcelánt, amit a munka elkészültével ráégetnek. Előnye a nagy pontosság, a természetes fogakhoz való különleges hasonlóság, megnövekedett élettartam. Kiválóan alkalmazható implantátumok felépítményeként. A fog különleges előkészítési eljárásának –az úgynevezett vállas preparálásnak- eredményeképpen az íny egyáltalán nincs kitéve a fogpótlás irritáló hatásának, így az ínygyulladás kialakulásának esélye gyakorlatilag nulla. A koronák elkészítési ideje 1-2 hét.

Nyomtatható verzió

A teljes cikk kinyomtatásához PDF formátumban kattintson ide: korona, híd, rögzített fogpótlás (160kb)

Nyíregyháza,

Szabadság tér 12. I/18.

+36-30/636-5389

Bejelentkezés

Bejelentkezés

info {@} kiralyfogaszat {.} hu