Fogpótlás implantátummal

Fogászati implantátum, fogbeültetés nyíregyházi rendelőnkbenAzok számára, akiknek egy vagy több foguk hiányzik, korszerű, esztétikus megoldást jelenthet a fogbeültetés, vagy fog implantátum. Pótolhatunk egyetlen fogat, ami baleset, öröklött betegség, vagy előrehaladott szuvasodás miatt hiányzik. Hagyományos esetben a híd jelenti ilyenkor a megoldást, de ha el szeretnénk kerülni a hiányt határoló ép fogak lecsiszolását, akkor a fogbeültetés lesz a követendő eljárás. Több fog hiánya esetén több, egymástól független implantátumot kell behelyeznünk, és ezek alkotják majd a leendő híd pilléreit.

Teljes fogatlanság esetén is több, egymástól független implantátumot helyezünk be az állcsontba. Ebben az esetben az implantátumok elhelyezkedése határozza meg a később készítendő pótlás fajtáját, de általánosan elmondható, hogy egy szerkezetileg stabilabb, esztétikusabb, minden vonatkozásában minőségileg magasabb igényű megoldásról van szó, mintha hagyományos protézist készítenénk. Friss foghúzások után a műtéti területnek csontosodni kell, ez körülbelül 6-8 hetet vesz igénybe, és csak ezután helyezhető be az implantátum. Az implantációt csak 16 éves kor felett lehet elvégezni, amikor az állcsont fejlődése befejeződött.

Műtét előtti teendők

A műtétet minden esetben fogorvosi vizsgálat, panoráma röntgen és konzultáció előzi meg. Ekkor felvesszük a teljes fogstátuszt, ennek alapján alakítjuk ki a tervezett beavatkozás ütemtervét. A tervezett implantátum helyének pontos meghatározásához szükség van az állcsont panoráma röntgenfelvételére is. A beteggel részletesen megbeszéljük a várható eredményeket, az esetleges szövődményeket, valamint az elérhető esztétikai hatást is.

Fogpótlás

A beavatkozás előtt javasolt az étkezés, mert az érzéstelenítő injekció beadása után 3-4 órán át nem ehet, ameddig a zsibbadás tart. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, 2%-os Lidocain oldat adásával. Első lépésként lefejtjük az ínyt a csontról, majd egy speciális fúró segítségével menetet fúrunk a csontba. Ebbe az elő furatba csavarozzuk be a titán alapanyagú implantátumot, ami az új fog gyökerének tekinthető. Az operációs sebet varratokkal zárjuk. A csontba helyezett csavar 3-6 hónapig gyógyul. Ez attól függ, milyen volt a kiindulási csont minősége, mennyisége, alul illetve felül helyezkedik el az implantátum. Ez alatt az idő alatt a titán csavar és a csontszövet között csontosodási folyamat megy végbe, és az implantátum beépül a csontba. A csavar nem terhelhető ebben a gyógyulási fázisban. Ezért ilyenkor ideiglenes protézis vagy ideiglenes híd készítése javasolt. Amikor a csavar biztosan rögzült az állcsontban, következik a második műtét. Ez lényegesen kisebb beavatkozást igényel, mint az első. Újra feltárjuk az íny alatt levő csavart és egy kis fejet csavarozunk bele, ami már az ínyszöveten kiemelkedik. Ezt gyógyulási csavarnak nevezzük. 4-5 napig gyógyulni hagyjuk az ínyt. Ekkor következik a műtét nélküli utolsó fázis, amikor belecsavarozzuk a végleges fejrészt, ami a későbbi hídpótlás alapjául szolgál. Ezután lenyomatot veszünk, és a fogtechnikus több fázisban elkészíti a megfelelő fogpótlást.

Lehetséges szövődmények implantátum beültetés után

A statisztikák szerint a behelyezett implantátumok 99,9%-a tökéletesen ellátja a feladatát. Az esetleges szövődmények és komplikációk rendkívül ritkák. Bizonyos csontosodási zavarok előfordulhatnak, de a szövődmények nagyobb része elkerülhető megfelelő szájhigiéniával. Műtét után kialakulhatnak apróbb szövődmények, így számítani kell duzzanatra, érzékenységre, fájdalomra, de ezek, mint minden más sebészeti beavatkozás szövődményei, nem befolyásolják az implantátum gyógyulását. Az implantáció sikeressége a későbbiekben nagymértékben függ attól, hogy milyen módon tisztítja a csavarok széleit az ínyszegélynél. Ha fertőzés jut az implantátum mellett a csontba, úgy gyulladás keletkezhet, az implantátum kilazulhat, sőt ki is eshet. Nagyon fontos, hogy az implantátum behelyezése utáni fél évben kerülni kell a dohányzást, mert a nikotin okozta lokális szájüregi érszűkítő hatás eredményeként könnyen kieshetnek a csavarok.

Műtét utáni teendők, az implantátum törődést igényel

Műtét után enyhe szivárgó vérzés fordulhat elő otthon, ilyenkor steril gézből bucit kell hajtogatni, és a sebre helyezve, rá kell harapni. A sebet szívogatni, vízzel öblögetni tilos, ugyanis ez további vérzéshez vezethet. Javasolt fogmosás után Chlorhexamed-el történő szájöblítés, napi 1-2 alkalommal, ez fertőtleníti a szájüreget. Este az összes fogát mossa meg, másnap reggeltől a sebet és annak környékét is alaposan meg kell tisztítani. Ha az alkalmazott varró cérnán szürkés lepedékszerű elszíneződést látunk, akkor nem megfelelő a szájhigiénia. Ez jelzésértékű kell hogy legyen a napi rendszeres tisztítást illetően. Az arcot borogatni, párnával melegíteni tilos. A duzzanatot kezdetben kívülről jegelhetjük napi pár alkalommal 1-2 percen keresztül. A varratokat 5-7 nap múlva távolítjuk el. Bármilyen felmerülő probléma esetén azonnal telefonáljon kezelő orvosának.

Nyomtatható verzió

A teljes cikk kinyomtatásához PDF formátumban kattintson ide: fogászati implantátum (172kb)

Nyíregyháza,

Szabadság tér 12. I/18.

+36-30/636-5389

Bejelentkezés

Bejelentkezés

info {@} kiralyfogaszat {.} hu