IPS e.max kerámia

Egy rendszer minden területre

IPS e. Max
Photo by Ivoclar Vivadent

Az IPS e.max üvegkerámia egy új, innovatív kizárólag kerámiából álló rendszer, mely teljes mértékben lefedi a préskerámiák összes indikációs területét a vékony héjaktól a hosszabb hidakig.

Extrém terhelésbíró tulajdonságú, magas esztétikájú anyag, mely egyaránt elérhető a hagyományos rétegzős, a préseléses és a CAD/CAM technológiához is.

Miről van szó pontosan? Eddig ha kerámia munkát terveztünk készíteni a fogászatban, minden esetben szükség volt egy alapvázra, melyre rá lehetett rétegezni a borító anyagot, jelen esetben a porcelánt. Ezt a fogtechnikus mester készítette, rétegről-rétegre haladva, pici ecsettel mintázva meg a leendő fog alakját. Az elkészült pótlást kályhában égették, így vált a kerámia keménnyé, csillogóvá. Ebből a technikából többféle probléma is adódott. Egyrészt az alapvázat, ami  legtöbbször valamilyen fém, először mindig leplezni kellett valamilyen át nem látszó, úgynevezett opaque anyaggal. Ezután jöhetett csak a kerámia, mely így nem tudta tökéletesen visszaadni az eredeti fog minden létező lényeges tulajdonságát. A másik probléma a két anyag különbözőségéből adódik. A fém és a kerámia találkozási területe mindig is gyenge pontja volt az így készült fémkerámia pótlásoknak. Könnyen tört, repedt a porcelán, idővel pedig a fém is kilátszott a letöredezett anyag alól.

Ezen változtatott pár évvel ezelőtt a cirkónium-oxid (ZrO2) kerámia anyag megjelenése, mely egy a fémektől is erősebb vázat eredményezett, de az alapszíne matt tejfehér lett, így sokkal esztétikusabb megoldásokat lehetett készíteni belőle. Főleg ezt ajánlottuk az elülső fogak területére készített pótlások anyagaként.

Miben történt változás?

Az Ivoclar Vivadent által kifejlesztett rendszer minden létező területen újítást hozott. Mindegyik kompatibilis a másikkal, egymáshoz igen nagy erőkkel köthetők, kiemelkedően magas a terhelhetőségük, kopásállóságuk, tartósságuk, és nem utolsó sorban a fém nélkülözésével az esztétikájuk is. Alapvetően 3 féle kerámiát különböztetünk meg, és 3 féle előállítási technológiát.

Anyagok:

  • Líthium-diszilikát üveg kerámia – Az esztétika és az erő tökéletes kombinációja. Egyaránt alkalmazható az elülső és az oldalsó fogak területén, leginkább szóló fogas restaurációkra. Ilyenek a koronák, héjak, in-layk, on-layk.
  • Cirkónium-oxid kerámia – Kiváló megoldás nagyobb restaurációk készítésére megnövekedett rágóerőknek kitett oldalsó területen. Hosszabb hidak, koronák készíthetők. Leplezhető rétegkerámiával, préskerámiával és CAD technológiával is egyaránt.
  • Fluor-apatit üveg kerámia – Válasszunk bármilyen vázat, bármilyen indikációs területre, a lehetőség adott, hogy teljesen egyénileg rétegezze fel a fogtechnikus mester a hagyományos rétegzős technikát alkalmazva.

Technológia:

IPS e.max CAD ZirCAD
IPS e.max CAD

CAD/CAM – Számítógép támogatta tervezés és gyártás a magyar megfelelője ennek az angol kifejezésnek. A lényege, hogy a fogorvos által előkészített fogról vett lenyomatot a fogtechnikai laborban nagy felbontású 3D-s lézer scanner segítségével először digitalizálják. Ezután egy tervező program segítségével megtervezik a későbbi fogpótlást, amely egyaránt lehet korona, híd, hídváz, inlay, onlay, részleges korona vagy héj. Majd a tervezés után szintén számítógép irányításával egy tömbből faragja ki a gép a félkész munkát. Ezután kályhában kiégetik, így érik el a kívánt keménységet. A tömbök többféle színben léteznek, de ha szükséges égetés után a fogtechnika egyedi festéssel látja el a pótlást a végső magas esztétika elérése érdekében.Termékek: IPS e.max ZirCAD és IPS e.max CAD.

IPS e.max Press
IPS e.max Press

Prés – A tervezés és előkészítés nagyon hasonló az előbbi eljáráshoz, a különbség az az, hogy a végső fázisban nem egy tömbből faragja ki a gép a kész terméket, hanem nagy nyomáson préselik be a folyékony kerámia masszát egy öntőformába. Miután megszilárdul a fogtechnikus mester levágja az öntőcsapról és kidolgozza végső formáját. Szükség esetén itt is egyedi festéssel látja el a munkát. Termékek: IPS e.max Press és IPS e.max ZirPress

IPS e.max Ceram
IPS e.max Ceram

Rétegzős – Csak hogy teljes legyen a termék skála, az Ivoclar megalkotta a hagyományos rétegzős technikán alapuló kerámiáját. Teljes mértékben kompatibilis az eddig felsorolt anyagokkal. Azt a célt szolgálja, hogy ha szükséges bármilyen utánaigazítás a kifaragott vagy kipréselt munkákon, akkor a fogtechnikus a hagyományos módon ecsettel megmintázhatja a kívánt formát. Termékek: IPS e.max Ceram

 

Nyíregyháza,

Szabadság tér 12. I/18.

+36-30/636-5389

Bejelentkezés

Bejelentkezés

info {@} kiralyfogaszat {.} hu