Szájsebészet

Sajnos Magyarországon az egészségügyben gyakran megtörténik, hogy egyes beavatkozásokra heteket, de akár hónapokat is várni kell. A fogfájás az egyik legkellemetlenebb fájdalom, és ilyen esetben nem szívesen halogatjuk a beavatkozást. A Krúdyház Fogászati Centrumban rövid időn belül megoldást nyújtunk Önnek bármilyen fogsebészeti beavatkozást illetően, legyen az szájsebészet, gyökérkezelés, gyökércsúcs resectio, foghúzás, implantátum készítés, csontpótlás, arcüreg plasztika vagy éppen egy cysta műtét.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, egyeztessen időpontot még ma a 30/636-5389-es számon, vagy kattintson: nyíregyházi fogorvosi rendelőnk elérhetőségeire.

Szájsebészet Nyíregyházán

Szájsebészet Nyíregyháza belvárosában, a megye egyik legkorszerűbb rendelőjében! A Király Fogászat 2013 óta teljes körű szájsebészeti szolgáltatásokkal is várja vendégeit, akár hétvégén is! Tapasztalt és türelmes orvosaink a legjobb szolgáltatást igyekszenek nyújtani a lehető legrövidebb időn belül.

Mik tartoznak a szájsebészeti szolgáltatások közé?

Kollégáink munkájuk során az Ön egyéni igényeit, kéréseit is figyelembe véve, nagy alapossággal végzik a kezeléseket.

 • Fogeltávolítás
 • Fogeltávolítás műtéttel (bölcsesség fog)
 • Jóindulatú elváltozások eltávolítása (ciszta)
 • Implantátum készítés
 • Arcüreg zárás /sutura
 • Csontpótlás
 • Gyökércsúcs resectio

Néhány gyakoribb szájsebészeti beavatkozás

Fájdalommentes foghúzás

A fájdalommentes foghúzás lényege, hogy az érzéstelenítő injekció beadása előtt, az érintett területet felületérzéstelenítő zselével kezeljük. Ennek hatására pár perc alatt az íny elzsibbad, és a páciens nem érzi a tű bevezetését.

Foghúzást csak indokolt esetben végzünk, célunk alapvetően a fogak megmentése. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor már nem tudunk mást tenni, mint eltávolítani a beteg fogat. Ilyen lehet például

 • nagy fájdalommal, és komoly gyulladással járó fogbetegségeknél,
 • a többi fog védelme érdekében,
 • amikor a letört fog további fogpótlás céljára már nem használható.
Szájsebészet Nyíregyháza
Szájsebészet Nyíregyháza

Bölcsességfogak eltávolítása

Nagyon gyakori probléma, hogy a bölcsességfogak kibújásához nincs elegendő hely a szájban. Ekkor a bölcsességfogak mellett gyulladt ínytasak, majd fogszuvasodás alakulhat ki. A bölcsességfogak eltávolításának másik gyakori oka, hogy  a helyszűke miatt a növekvő bölcsességfog megnyomja az összes előtte álló fogat. A fogak torlódás és harapási rendellenességhez vezető kórkép megszüntetését sok esetben fogszabályzás követi.
A bölcsességfogak eltávolítása előtti panoráma röntgen elengedhetetlen ahhoz, hogy pontosan tudjuk feltérképezni a problémát és a teendőket!

Fogpótlás, implantátum készítés

Sajnos már egyetlen fog hiánya is hátrányosan befolyásolja a harapást, csökkenti az életminőséget. Ilyenkor ugyanis elindul az a visszafordíthatatlan folyamat, amikor

 • az ellentétes oldalon lévő fog egyre jobban kinő a fogsorból,
 • a megmaradt fogak túlterhelődnek,
 • a csont elkezd sorvadni,
 • a résben megülő ételmaradék gyulladásokhoz vezethet,
 • a szomszédos fogak bedőlnek az üres területre,
 • arról pedig ne is beszéljünk, hogy a hiányzó fog kevéssé esztétikus.

Ha nem kezeljük időben a fenti problémákat, sajnos további fogakat is elveszíthetünk.

Mivel fogpótlás esetén a legtöbb esetben több különböző variáció közül lehet választani, először általában állapotfelmérést végzünk, majd konzultálunk a pácienssel. Megbeszéljük a különböző fogpótlási módszerek előnyeit és hátrányait is, majd kiválasztjuk az ár-érték arányban és minőségben is legmegfelelőbb fogpótlási formát.

Implantátum

Akkor, amikor a hagyományos fogpótlási módszerek már nem képesek megfelelően orvosolni a felmerülő problémákat, jó megoldás lehet a fogpótlás implantátummal. A fogászati implantológia szerte a világon elterjedten használt és jól bevált módszer a maga csúcsminőségű beültetésre kerülő anyagaival és a kifinomult műtéti eljárással.

Az implantátum ugyanolyan erős, pontosan ugyanúgy használható és legalább olyan esztétikus lesz, mint az eredeti fogak.  A teljes folyamatot aprólékos és előzetes,  pácienssel együtt végzett tervezési folyamat előzi meg.

Néhány jó tanács és az eljárás menete

A beavatkozás előtt javasolt az étkezés, mert az érzéstelenítő injekció beadása után 3-4 órán át nem ehet, ameddig a zsibbadás tart. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, 2%-os Lidocain oldat adásával. Első lépésként lefejtjük az ínyt a csontról, majd egy speciális fúró segítségével menetet fúrunk a csontba. Ebbe az elő furatba csavarozzuk be a titán alapanyagú implantátumot, ami az új fog gyökerének tekinthető. Az operációs sebet varratokkal zárjuk.

A csontba helyezett csavar 3-6 hónapig gyógyul. Ez attól függ, milyen volt a kiindulási csont minősége, mennyisége, alul illetve felül helyezkedik el az implantátum. Ez alatt az idő alatt a titán csavar és a csontszövet között csontosodási folyamat megy végbe, és az implantátum beépül a csontba. A csavar nem terhelhető ebben a gyógyulási fázisban. Ezért ilyenkor ideiglenes protézis vagy ideiglenes híd készítése javasolt. Amikor a csavar biztosan rögzült az állcsontban, következik a második műtét. Ez lényegesen kisebb beavatkozást igényel, mint az első. Újra feltárjuk az íny alatt levő csavart és egy kis fejet csavarozunk bele, ami már az ínyszöveten kiemelkedik. Ezt gyógyulási csavarnak nevezzük. 4-5 napig gyógyulni hagyjuk az ínyt. Ekkor következik a műtét nélküli utolsó fázis, amikor belecsavarozzuk a végleges fejrészt, ami a későbbi hídpótlás alapjául szolgál. Ezután lenyomatot veszünk, és a fogtechnikus több fázisban elkészíti a megfelelő fogpótlást.

Olvasson többet az implantátumokról: Implantátum, fogbeültetés Nyíregyháza

Nyíregyháza,

Szabadság tér 12. I/18.

+36-30/636-5389

Bejelentkezés

Bejelentkezés

info {@} kiralyfogaszat {.} hu