Kivehető fogpótlás, protézisek

Indikáció

Teljes kivehető fogsor akkor készül, ha a szájban már nincsenek saját fogak. Ezzel a protézissel visszaállítható a megfelelő rágó funkció és az esztétikai hatás is. Részleges fogsor akkor készül, ha a páciensnek van saját foga, de nem megfelelő számú, vagy elhelyezkedésű, így híd készítésére alkalmatlan. Hátsó nagyőrlők hiánya esetén, a rágó funkció visszaállítása miatt kell részleges protézist készíteni.

Fogsor fajták, anyagai

aranyból készült kombinált fogpótlás, kivehető, fogsor
Kombinált fogpótlás

Teljes műanyag fogsort, fogatlan szájba készítünk, és akrilátból készül. A részleges fogsor alapja egy fémlemez, és ezt fedi a műanyag réteg. A fogak készülhetnek műanyagból, vagy porcelánból. Részleges fogsornál többféle módon kapcsolódhat a kivehető elem a saját fogakhoz, koronákhoz, vagy hidakhoz. Legegyszerűbb, ha fém kapoccsal kapcsolódik a fogakhoz. Azonban ez esztétikailag nem nyújt kedvező hatást, mert a kapocs a fognyaknál látszik. Esztétikailag a legjobb hatást az úgynevezett rejtett elhorgonyzással érhetjük el. Ilyenkor a hidat és a kivehető fogsort együtt kell elkészíteni. Ezt kombinált munkának hívják, mert van egy fix beragasztott, és egy kivehető része. A híd végén van az egyik finommechanikai rögzítő elem, a fogsorban pedig rejtve a másik. Ezek általában csúsztatók, vagy patentek, melyek nagyfokú stabilitást biztosítanak a pótlásnak. A fogsort a helyére pattintva, az elhorgonyzás nem látszik.

Az elkészítés menete

Kombinált munka esetén a híd elkészítésének a menetét a koronák, hidak címszó alatt tárgyaltuk. Bármilyen fogsorról legyen is szó, az elkészítés menete hasonló. Első alkalommal mindkét állcsontról tájékozódó lenyomatot veszünk, melynek alapján a következő alkalomra a fogtechnikus egy saját lenyomatkanalat készít. Ennek segítségével precízebb lenyomatot tudunk venni, ezáltal az elkészített fogsor is stabilabb. Ebben az ülésben következik a harapási magasság beállítása. A következő munkafázisban a viaszba helyezett fogakat próbáljuk a helyére. Ilyenkor még tudunk módosítani a fogak nagyságán, állásán, formáján, a páciens igénye szerint. Ha módosítani kellett a viaszba állított fogakat, akkor újra lepróbáljuk. Végül, ha minden fog esztétikailag olyan, amilyet szeretnénk, akkor a technikus elkészíti a végleges fogsort. A teljes folyamat hossza a lenyomatvételtől számítva maximum két hét.

Fogsor elkészítése utáni szövődmények

Amint egy új cipőt is, úgy az új fogsort is szokni kell. Az érzékeny ínyrészeket feltörheti a fogsor. Ezt a rendelőben korrigáljuk. Korrekció előtt fél napig legyen a fogsor a szájban, mert csak így lehet látni a problémás helyeket. Az arc izmainak is szokni kell az új fogsort, beszédnél, rágáskor furcsa, szokatlan érzés lehet az első időkben. Evésnél, ha hamarabb összeér valamelyik fogpár, korrigálni lehet rajta. A nem megfelelően tisztított fogsor alatt a baktériumok és a gombák elszaporodhatnak, ami különböző gyulladásos folyamatokat válthat ki. Ezért az étkezések után a fogsor megtisztítása, este pedig fogsortisztító tabletták használata javasolt. A fogsor viselése az íny és a csont folyamatos sorvadásához vezet, így a szájban bekövetkezett változások miatt minimum nyolcévenként új fogsort célszerű készíteni.

Nyomtatható verzió

A teljes cikk kinyomtatásához PDF formátumban kattintson ide: kivehető fogpótlás, protézis (158kb)

Nyíregyháza,

Szabadság tér 12. I/18.

+36-30/636-5389

Bejelentkezés

Bejelentkezés

info {@} kiralyfogaszat {.} hu