Gyökércsúcs eltávolítás

A gyökércsúcsi régió gyulladása legtöbbször a fogbél gyulladásának a következménye. A fertőzött fogbélből a kórokozó tovább jutva megbetegíti a gyökérhártyát, és a körülötte levő csontot. A fertőzés következtében gyulladás keletkezik a foggyökérben és környékén, ami gócnak számít. Ilyenkor a gyökércsúcs körüli rész nyomásra érzékennyé válik.

Indikációk

Ha nem ér csúcsig a régi gyökértömés, ha betört műszert látunk a gyökércsatornában, ha a nagyon görbült gyökércsatorna miatt nem lehet a gyökértömést a csúcsig kivitelezni, vagy ha a gyökércsatorna átjárhatatlan. Szintén a gyökércsúcs rezectio indikációi közé tartozik ha túlér a gyökértömés a fog gyökerén, és irritálva a csont szövetet, állandó panaszt okoz. Ilyenkor a gyökér csúcsi részét és vele együtt a gyulladást is el kell távolítani fogról.

Műtét előtti teendők

A fogról röntgenfelvételt készítünk, majd részletesen megbeszéljük a beavatkozás menetét, az érzéstelenítés módját, a gyógyulás idejét és az esetleges szövődményeket. Ha nincsen gyökértömés még a fogban, akkor először a gyökérkezelést kell elvégezzük, majd 24 óra múlva operáljuk csak a fogat. A beavatkozás előtt javasolt az étkezés, mert az érzéstelenítő injekció beadása után, amíg a zsibbadás tart, nem lehet enni.

A gyökércsúcs eltávolítás műtéte

A gyökércsúcs eltávolítását ambulánsan, helyi érzéstelenítésben végezzük. A fog körüli metszéssel lebenyt készítünk, lehajtjuk az ínyt a fogról, és a gyökércsúcs körüli csonton fúróval kis nyílást készítünk. A nyílás kizárólag akkora, mint a kóros terület átmérője. Ezután eltávolítjuk a gyökér csúcsi részét, és vele együtt a gyulladt szövetet. A gyökércsúcson levő gyökértömés szabaddá vált végét cementtel lezárjuk. A seb éles szélét csontfúróval lesimítjuk, majd visszahelyezzük a lebenyt és a metszésvonalakat egymáshoz illesztve, összevarrjuk a sebszélt. 1/2 évente kontrollvizsgálat szükséges, melynek alkalmával röntgen felvételen nyomon követjük a gyógyulást, csontosodást.

Műtét utáni teendők

Szívni a sebet, vízzel öblögetni tilos, mert ez vérzést okoz, helyette naponta kétszer Chlorhexamed-el óvatosan lehet öblíteni, mert ez fertőtleníti a szájüreget. Este kötelező a fogmosás, reggeltől pedig óvatosan a sebet is meg lehet tisztítani egy puha fogkefével. Az arcot borogatni, párnával melegíteni tilos. A duzzanatot kívülről lehet jegelni alkalmanként 1-2 percig. Felső rezekció esetén kerülje az orrfújást. Ne végezzen nehéz fizikai munkát, hajolgatást, emelgetést. Fájdalomcsillapítót szükség szerint vegyen be, antibiotikumot csak az orvos utasítása szerint. Varratszedés 5-7 nap múlva.

Nyomtatható verzió

A teljes cikk kinyomtatásához PDF formátumban kattintson ide: gyökércsúcs rezekció (162kb)

Nyíregyháza,

Szabadság tér 12. I/18.

+36-30/636-5389

Bejelentkezés

Bejelentkezés

info {@} kiralyfogaszat {.} hu