Műtéti fogeltávolítás

Sok esetben egyszerű húzással nem távolítható el a fog. Ilyenkor műtéti eljárást alkalmazunk. Ez akkor fordul elő, ha például a fog koronáját és a fognyakat a szuvasodás elroncsolta. Ilyenkor a fogó felhelyezésekor a fog azonnal összeroppanna. Műtétet kell alkalmaznunk, ha a röntgenen jól láthatóan erősen görbültek, vagy szétállóak  a gyökerek. Szóba jöhet továbbá beékelődött bölcsességfog vagy felső szem-, illetve őrlő fogaknál, a közeli arcüreg miatt is a műtét lehetősége.

A műtét

A beavatkozást ambulánsan, helyi érzéstelenítésben végezzük, ami 2 %-os Lidocain oldattal történő injekciót jelent. A fog körüli metszéssel lebenyt készítünk, majd lefejtjük a fogínyt. A gyökerek körüli csontot eltávolítjuk, majd speciális eszközökkel kiemeljük a fogat. A sebüregben levő gyulladásos szövetet eltávolítjuk, valamint a fogmeder egyenetlen csontszéleit csontcsípővel korrigáljuk. Végül a sebszéleket egymáshoz illesztve, varrattal zárjuk a műtéti területet. Szükség esetén egyéb vérzéscsillapító technikákat is alkalmazunk. Steril gézlapra ráharapva 30 percet várakozni kell, a vérzés megszűnése után hazaengedjük a beteget.

Fogeltávolítás utáni teendők

Foghúzás után enyhe szivárgó vérzés fordulhat elő otthon, ilyenkor steril gézből bucit kell hajtogatni, és a sebre helyezve, erősen rá kell harapni. A sebet szívogatni, vízzel öblögetni tilos, ugyanis ez további vérzéshez vezethet. Javasolt fogmosás után Chlorhexamed-el történő szájöblítés, napi 1-2 alkalommal, ez fertőtleníti a szájüreget. Este az összes fogát mossa meg, másnap reggeltől a sebet és annak környékét is alaposan meg kell tisztítani. Ha az alkalmazott varró cérnán szürkés lepedékszerű elszíneződést látunk, akkor nem megfelelő a szájhigiénia. Ez jelzésértékű kell hogy legyen a napi rendszeres tisztítást illetően. Az arcot borogatni, párnával melegíteni tilos. A duzzanatot kezdetben kívülről jegelhetjük napi pár alkalommal 1-2 percen keresztül. Felső fogak húzáskor egy pár napig kerülni kell az orrfújást. Nem szabad nehéz fizikai munkát végezni. Fájdalomcsillapítót szükség szerint alkalmazhat, antibiotikumot csak az orvos utasítása szerint. Műtéti fogeltávolítás után a varratokat 5-7 nap múlva távolítjuk el. Bármilyen felmerülő probléma esetén azonnal telefonáljon kezelő orvosának.

Nyomtatható verzió

A teljes cikk kinyomtatásához PDF formátumban kattintson ide: műtéti fogeltávolítás (135kb)

Nyíregyháza,

Szabadság tér 12. I/18.

+36-30/636-5389

Bejelentkezés

Bejelentkezés

info {@} kiralyfogaszat {.} hu