Galván arany fogpótlás

A technológia leírása

Ezzel az eljárással többféle fogpótlás is készíthető. Galvanizált arany szolgálhat alapjául egyaránt koronáknak, hídnak, inlaynek, onlaynak. A galvanizált arany korona a fémkerámia koronák közé sorolható. Ez azt jelenti, hogy a korona stabilitását a porcelán leplezés alatt egy vékony aranyváz biztosítja. A galvanizációs eljárással a fém a mintára 100 %-os pontossággal illeszkedik, így a fog és a váz között nem keletkezik rés, mely esetleges későbbi szuvasodások elindítója lehetne. Az eljárás lényegét az adja, hogy a fogtechnikus által speciálisan előkészített gipsz csonkot, mely a páciens lecsiszolt fogait mintázza, egy speciális kádba helyezik. A kádban arany-oldat található, melyből az aranyat elektromos áram segítségével kicsapatják a csonk felületére. Az eljárás során állítható a kívánt aranymáz falvastagsága. Ezáltal tulajdonképpen egy vékony arany sapka jön létre, mely minden egyes csonkra precízen illeszkedik.

A galvanizáció másik előnye, hogy az így elkészült arany sapka nagyon vékony, 0,3-0,5 mm, így a vázra kerülő porcelánleplezést vastagabbra lehet készíteni, ami a tökéletes esztétikai hatáshoz nagyon fontos. Az így elkészült koronák anyaga minden ötvöző- és adalékanyagtól mentes, 99,8 % tisztaságú színarany. Ez fémallergiák esetén hasznos, az ilyen fémet a szervezet ugyanis nagyon jól tolerálja, az allergiás reakciót szinte teljesen kizárhatjuk.

Tökéletes esztétika

Arany-kerámia fogtömés
Galván arany technológiával készült inlay

A nagy tisztaságú arany meleg sárgás színe hasonló hatású, mint a természetes fog dentinjének színe. Ahogy a természetes zománc fehéres transzparens prizmái épülnek a dentinre, úgy rétegezi a fogtechnikus a színtiszta aranyvázra a zománchoz oly hasonló porcelánt. Az eredmény magáért beszél! Tökéletesen esztétikus, természetes hatású fog jön létre, mely minden esztétikai igényt kielégít.

A galván arany korona természetesen vállas csonk előkészítést igényel. A hajszálvékony aranyváz csak a váll belső széléig terjed, a vállon a porcelánleplezés fut körbe. Ennek a technikának köszönhetően a korona széle is porcelánból alakítható ki, mely tovább emeli a korona esztétikáját.

A fenti tulajdonságok figyelembevételével rendelőnkben legtöbbször a galván aranykerámia koronát és a cirkónium koronát javasoljuk, hiszen ezen technikák esztétikai tulajdonságai a legkedvezőbbek.

A galván koronák előnyei:

  • Foganyag kímélő – a vékony aranyváz miatt nem kell annyi foganyagot elcsiszolni
  • A kevesebb csiszolás miatt ritkábban fordul elő gyökérkezelés
  • A galvanizációs eljárás miatt 100% pontosságú – nincs korona melletti szuvasodás
  • Az arany sapka stabil vázat biztosít a porcelánnak, törés nem jellemző
  • Vállas előkészítés miatt nem alakul ki szürke ínyszél, ínygyulladás
  • Az arany önmagában is csökkenti a gyulladás esélyét
  • Biokompatibilis anyag – fémallergia kizárható
  • Bakteriosztatikus hatású, nem engedi az alatta maradt baktériumok szaporodását
  • Tökéletes esztétika, a természetes fog élethűen utánozható
  • Hosszú távon megbízható elsőrendű esztétikai élményt nyújtó koronatípus
Nyomtatható verzió

A teljes cikk kinyomtatásához PDF formátumban kattintson ide: galván arany fogpótlás (193kb)

Nyíregyháza,

Szabadság tér 12. I/18.

+36-30/636-5389

Bejelentkezés

Bejelentkezés

info {@} kiralyfogaszat {.} hu